Share
anorexia-cover

Τα πρώτα σημάδια της ανορεξίας

Τα πρώτα σημάδια της ανορεξίας φαίνονται αρκετά αθώα ώστε αρχικά να μη δώσεις ιδιαίτερη σημασία και αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί στην άσχημη μορφή της. Η ανορεξία παρουσιάζεται με τη μορφή της δίαιτας.

Στην αρχή το κορίτσι προσπαθεί να χάσει περισσότερα κιλά για να φτάσει στο πρότυπο που έχει στο μυαλό της. Το συγκεκριμένο πρότυπο πάντα είναι υπερβολικά αδύνατο και εκείνη απογοητεύεται ολοένα περισσότερο με τον εαυτό της.

Μετά έρχεται η τιμωρία του εαυτού. Η κοπέλα που ασθενεί τιμωρεί τον εαυτό της με λιγότερο φαγητό ή, ακόμα, προκαλεί την αποβολή των τροφών που έφαγε για να απαλλαγεί από τις επιπλέον θερμίδες.

Το άγχος την κατακτά! Παλεύει με το άγχος για τα κιλά, συμπεριφέρεται περίεργα, κυρίως επιθετικά, ενώ δεν είναι λίγες οι στιγμές που κλείνεται στον εαυτό της, πέφτοντας σε κατάθλιψη.

Νευρογενής Ανορεξία

H νευρογενής ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική-ψυχική ασθένεια, που επηρεάζει τον οργανισμό μας. Εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία, από τα 14 έως τα 17, μετά από μία σοβαρή αλλαγή στη ζωή.

Έρχονται τα πάνω κάτω και η αποστροφή προς το φαγητό, η δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματός της και η ψυχική ανισορροπία πλέον αποτελούν καθημερινότητα για εκείνη την οποία έπληξε η ανορεξία.

Πότε να ανησυχήσεις!

Όσο η ανορεξία κυριαρχεί στη ζωή μιας κοπέλας, τα συμπτώματα πληθαίνουν, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να νιώσει πάλι ζωντανή και υγιής!

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ανορεξίας είναι:

 • Υποθερμία
 • Βάρος κάτω του φυσιολογικού (85%) για την ηλικία και το ύψος
 • Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 17,5%*
 • Πρήξιμο αστραγάλων
 • Βραδυκαρδία
 • Υπόταση
 • Αϋπνία

Τι μας αφαιρεί την όρεξη

Η νευρογενής ανορεξία είναι πρωταρχικά ψυχική ασθένεια. Μια κοπέλα που ζει στον κόσμο της ανορεξίας συνήθως νιώθει δυστυχισμένη! Μια απότομη αλλαγή στη ζωή της, πιθανότατα το διαζύγιο των γονιών, μια μετακόμιση που δεν ήθελε να γίνει, η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, μια ερωτική απογοήτευση ή ακόμη κι ένα αποτυχημένο τεστ αρκούν για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην ψυχολογία της. Πολλά είναι τα κορίτσια που απέχουν από το φαγητό ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μια κόντρα ανάμεσα σε εκείνες και τους γονείς, εκφράζοντας σιωπηλά το αίσθημα της απόρριψης και της μοναξιάς που νιώθουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς παίρνουν ενεργό ρόλο και διαμορφώνουν μια εικόνα ανέφικτη και άρρωστη.

 

Ανάλαβε δράση!

Εάν αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά τα στοιχεία σε σένα ή σε κάποια φίλη σου, ανάλαβε δράση! Δεν είσαι μόνη σου! Μπορείς να νικήσεις την ανορεξία και να γευτείς και πάλι τη ζωή σου σαν μια δραστήρια, χαρούμενη κοπέλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία για την ανορεξία ξεκινά με τα εξής:

 • Αποκατάσταση της θρέψης: Στόχος είναι η ασθενής να επανέρθει σταδιακά σε φυσιολογικό βάρος με μια ισορροπημένη διατροφή.
 • Ψυχολογική αποκατάσταση: Δεύτερος στόχος είναι να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να τρέφεται σωστά, ώστε να ελεγχθούν όσο γίνεται οι προκλητικοί εμετοί, η λήψη καθαρτικών και όλες οι άλλες πρακτικές που συνήθιζε για να μη λαμβάνει θερμίδες.

Στην ουσία, η θεραπεία για την ανορεξία είναι μια ψυχοθεραπεία, η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει ένα άτομο που νοσεί:

 • Στο να διορθώνει τις λαθεμένες αντιλήψεις για την ικανότητα να ελέγξει τη ζωή της.
 • Στο να λύνει τις συγκρούσεις και τα ψυχολογικά προβλήματα που την οδήγησαν στα χνάρια της ανορεξίας.

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία επίσης δένει την οικογένεια, την κάνει ένα στο πρόβλημα και βοηθάει στη λήξη των ενδοοικογενειακών εντάσεων, βοηθώντας παράλληλα την κοπέλα να λαμβάνει πιο ευχάριστα πλέον την τροφή.

Η νευρογενής ανορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί, ειδικά εάν εντοπιστεί έγκαιρα. Δεν αποτελεί γυναικεία πάθηση, αν και τα κορίτσια είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο. Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι! Κάνε σώμα, όχι δίαιτα!

anorexia3

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και την επιστημονική καθοδήγηση τους:

Θεανώ Νταλαπέρα, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, τηλ. 6977269592

Βασίλη Παπαδολιά, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, τηλ. 6944544904

Share

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *